Соколски манастир

Соколският манастир “Успение Богородично” е разположен по горното течение на река Янтра, високо сред северните склонове на Стара планина. Намира се в местността Соколова пещера на 11 км югоизточно от Габрово и на 3 км от Етъра. Той е основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен по-късно Соколски, по името на местността. Заедно с йеромонах Агапий те откриват интересното място- каменна тераса, с великолепна гледка, разположена върху отвесна скала пред пещера. Тук двамата монаси построяват първоначално малка дървена църква, която на следващата година, със средства и помощ на селяните от близките села, е достроена като голям храм. През 1862 г. поп Павел Зограф и синът му Никола от село Шипка, Казанлъшко, украсяват със стенописи църквата. Манастирът има обширен двор, заобиколен от жилищни и стопански сгради. В неговия център през 1865 година майстор Колю Фичето изгражда голяма каменна чешма с осем чучура. Соколският манастир е изиграл важна роля по време на Априлското въстание. Тук войводата Цанко Дюстабанов сформира Габровската въстаническа чета. Манастирът е бил за кратко и болница по време на Руско – турската освободителна война. В параклиса на манастира \"Свето Благовещение\" са запазени ценни старинни икони на “Исус Христос” и “Света Богородица с младенеца”, изографисани от Захари Зограф.

©2005 visit.BG

Снимки от Соколски манастир и околността

loading

Интересно в околността

Спечели 700 лв.
Добави към любими
Последно разгледани
На 06.08.2014 СЪНИ ТУРС ще подари ВАУЧЕР за почивка на стойност 700 лв.

СПЕЧЕЛИ 700 ЛВ. ЗА ТВОЯТА ПОЧИВКА ОТ visit.BG!


1. Абонирай се за седмичен бюлетин с най-добрите оферти:

Вашите имена:
Е-майл адрес: 
Можете да се отпишете по всяко едно време!
СЪНИ ТУРС е регистриран като администратор на лични данни и се задължава, предоставените му такива в процеса на играта, да използва единствено и само във връзка с нея.

2. Харесай ни в Facebook

3. Добавете ни във "Вашите кръгове" на следене и ни Означете с +1

Ако не сте ни добавили във "Ваш кръг" на следене, няма да можете да получите въпроса, който ще финализира участието Ви в играта!

Благодарим Ви за Участието!

На 29.07.2014 в лично съобщение чрез Google+ ще бъде споделен един въпрос.
Тези участници, които отговорят на този въпрос до 24:00 часа на 05.08.2014 ще участват в тегленето на томболата.
Печелившият участницик ще бъде избран на 06.08.2014 г. от компютър на случаен принцип от базата данни, включваща всички участници отговорили на въпроса.
Всички условия можете да видите по-горе на бутон "Условия на играта" или на адрес: www.visit.bg/game/faq/

Желаем Ви успех!

Сподели във Фейсбук
Общи условия
Loading...

      Очаквайте скоро

      Очаквайте скоро