Ивановски скални църкви

На 21 км югозападно от гр. Русе, недалеч от с. Иваново, високо в отвесните скали над река Русенски Лом, са издълбани църкви и монашески килии, сътворени през XII век. По това време тук е имало над 40 скални храма и около 300 помещения за монаси отшелници. Това са били последователи на исихазма, които се уединявали и самовглъбявали, с цел възвисяване на духовността. Прехранвали са се с горски плодове и корени. В местността “Господев дол” са запазени изсечени на височина 32 м от земята помещения, покрити със стенописи. В отвора на скалата се вижда образа на благославящия Христос, а в олтарната ниша са изписани библейски сцени –“Успение Богородично”, ”Възнесение” и “Слизане в ада”. В местността “Писмата” има две оцелели църкви. В едната е запазен стенописа “Видението на Петър Александрийски”, а в другата, която е полуразрушена „Затрупаната църква“, има интересни фрески, като ктиторския портрет на цар Иван Асен II-ри и “Събор на архангелите”. Най- значима от групата скални църкви е \"Св. Богородица\". Предполага се, че цар Иван Александър е бил дарител и основател на тази църква. Тя е издълбана в скалата на 38 метра височина. Тук са сцените “Животът на Йоан Кръстител”, “Обесването на Юда”, “Страстта Христова”, както и образи на светци. Рисунките са в стила на Палеологовия Ренесанс от Византия и се отличават с хармонично подбирани багри и одухотвореност на образите. Ивановските скални църкви са признати от ЮНЕСКО като ценен исторически паметник. През 2004- та година, по проект осъществен от Oбластна администрация Русе и финансиран от EC по програма PHARE, целият комплекс беше обновен за туристи.

©2005 visit.BG

Снимки от Ивановски скални църкви и околността

loading
Спечели 700 лв.
Добави към любими
Последно разгледани
На 06.08.2014 СЪНИ ТУРС ще подари ВАУЧЕР за почивка на стойност 700 лв.

СПЕЧЕЛИ 700 ЛВ. ЗА ТВОЯТА ПОЧИВКА ОТ visit.BG!


1. Абонирай се за седмичен бюлетин с най-добрите оферти:

Вашите имена:
Е-майл адрес: 
Можете да се отпишете по всяко едно време!
СЪНИ ТУРС е регистриран като администратор на лични данни и се задължава, предоставените му такива в процеса на играта, да използва единствено и само във връзка с нея.

2. Харесай ни в Facebook

3. Добавете ни във "Вашите кръгове" на следене и ни Означете с +1

Ако не сте ни добавили във "Ваш кръг" на следене, няма да можете да получите въпроса, който ще финализира участието Ви в играта!

Благодарим Ви за Участието!

На 29.07.2014 в лично съобщение чрез Google+ ще бъде споделен един въпрос.
Тези участници, които отговорят на този въпрос до 24:00 часа на 05.08.2014 ще участват в тегленето на томболата.
Печелившият участницик ще бъде избран на 06.08.2014 г. от компютър на случаен принцип от базата данни, включваща всички участници отговорили на въпроса.
Всички условия можете да видите по-горе на бутон "Условия на играта" или на адрес: www.visit.bg/game/faq/

Желаем Ви успех!

Сподели във Фейсбук
Общи условия
Loading...

      Очаквайте скоро

      Очаквайте скоро